úterý 8. února 2011

Příslušenství, které potřebujete pro krejčovství.№2

Jehly pro šicí stroje

Evropský systém velikost jehly pro šicí stroje zahrnuje velikosti 60 až 120, podle průměru z jehly, USA - 8 - 21. Průmyslová jehlu v těchto systémech nejsou zahrnuty.Aby se předešlo nejasnostem, obvykle na obalu dal obě čísla, např. 60/8 nebo 100/16. Jehly 60/8 o průměru 0,6 mm, a 100/16 - 1 mm. Čím menší číslo, tím tenčí jehlu.
1) Sharp jehly jsou vhodné pro všechny tkané materiály, zejména těžká a hustá. Používá se k cílové čáře, protože jejich ostré konce snadno prorazí tkaniny. Velikosti se pohybují od 60 / 8 na sto dvacet dvacetiny. 
2) Univerzální jehly používané k šití všech typů tkanin. Velké rozměry jsou dobré pro cílovou čáru. Mírně zaoblená špička snadno proniká do tkání. Rozměry: 60 / 8 na sto dvacet dvacetiny. 
3) jehly se zakulacenými špičkami, jsou používaná k šití pleteniny. Zaoblený konec jehly prochází mezi smyčkami, ne je piercing. Rozměry: 60 / 8 na jeden set šestnácttina.

- Jehlu do kůže snadno prorazit kůži bez trhání, a bez přeskakování stehy. Jsou nedoporučuje syntetického semiše. Mají tvar klínu s ostrým koncem. Velikosti: od 90/14 do sto deset osmnáctiny:

- Double-jehla - pro ozdobné stehy, dokončovací linky a porážka záhyby. Dvě jehly jsou namontovány na jedné noze. Velikosti: od 80/12 do 90/14, tloušťka: od 1,8 do 4,0 mm. Double-jehla 75/11 pro pružné materiály má šířku 4,0 mm:

- Triple jehly pro dekorativní rovné šití. Velikosti: od 80/12 do 90/14 (W 3,1):

- Jehla-typu elastické tkaniny úsek, jako jehla se zaoblenými konci, bude předcházet přeskočil stehy. Velikosti: od 75/11 do 90/14:

- Jehly pro džínoviny nebo denim-jehla - pro šití velmi hustá tkáň a tkáň se silnou úpravou. Velikosti: od 90/14 do 110/18:


- Jehly pro cílovou čáru s velkým okem na silnějších nití. Nevynechávejte stehy a táhne nitě. Velikosti: od 80/12 do110/18:



 - Jehla s křidélky pro dekorativní steh. Spready nitě, dělat díru v tkáni typu lnu. Má dvě křídla (jedno na každé straně u ucha). Velikosti: od 100/16 až 120/20:


- Dvojité jehly s křidélky pro dekorativní šití. Dvě jehly jsou namontovány na jedné noze. Je tam jen jeden rozměr -100/16:


- Samosprávný jehly je vhodný pro ty, kteří mají potíže vdet nit jehlou. Na jehlu v blízkosti oka má štěrbinu, přes který vlak vjíždí do ucha. Jehla se používá pro práci s textilií střední hustoty. Velikosti: od 80/11 do 
100/16:




Chyba - špatná volba jehly pro šití rozdílné hustoty a struktury látek a materiálů.
Šicí stroje: Všechny typy domácí šicí stroje steh po mnoho let použité jehly 130/705. 
Overloky: použití levných domácích overlock jehly standardní HAx1SP, zatímco dražší modely - standardní jehly ELx705. Tam overlock jehly se používají 130/705. 
Upozornění: overlock jehly se liší od jehly pro šicí stroje steh rozšířené ucha a nejsou zaměnitelné. 
Čísla jehel (velikost): číslo udává tloušťku jehly (průměr) jehly v setinách milimetru (např. № 90 = 0,9 mm).
Typ jehly pro šicí stroje: 
Jehly typ označený písmeny ve jménu jehly. Například, jehly tzv. 130/705H-M určen pro tenké husté tkáně. 

Základní typy jehel pro šicí stroje. Číslice v názvu jehly. Výběr jehly v souladu s tkanina:

Typ H 
Univerzální jehly. Mají mírně zaoblené špičky a mohou být různých velikostí. Velikosti rozmezí 60 až 110. Univerzální jehly jsou pro šití jednoduché a ne "zlobivé" tkaniny. 

Typu H-J 
Jehly pro husté tkáně. Tyto jehly jsou ostré ostření. Jehly pro šití silný hustý materiál - džíny, kepr, plátno, atd.

Typu H-M 
Jehly mikroteks. Jehly mikroteks velmi ostré a tenké. Tyto jehly se používají pro přesné proražení mikrovlákno, tenké a plotnotkanogo materiálu, jako je hedvábí, taft a podobné struktury tkaniny. 

Typu H-S 
Jehly pro elastické tkaniny. Na takové jehla je speciální okraj, který snižuje riziko přeskočil stehů tahu materiálu a mírně zaoblená špička. Jehly pro šití pletenin a syntetické high-density elastické tkáně. 

Typu H-E 
Vyšívání jehlou. Na vyšívací jehly mají speciální drážky a mírně zaoblenou špičkou, a ušní otvor několik, aby nedošlo k poškození materiálu nebo nití. Tento typ jehly pro ozdobné vyšívání speciální výšivku závity. 

Typu H-Q 
Jehla prošívání. Na jehly pro šicí má zvláštní sklon, snížené oční a zaoblené hrany na látku nebyly viditelné stopy vpichů a žádné stehy přeskočen. 

Typu H-SUK 
Jehlu se zaoblenou špičkou. Tato jehla může snadno razvigaet vlákna tkaniny a smyčky, a tak prochází mezi vlákny, s výjimkou škody na materiálu. Obzvláště vhodné pro šití silné pleteniny, dres a pletenin 

Typu H-LR 
Jehlu na kůži s břitem. Řez je veden v úhlu 45 stupňů ke směru švu. Výsledkem je dekorativní steh, stehy, které mají malý sklon.
Pro začátečníky, šicí doporučujeme zakoupit najednou sady jehel pro různé látky.
Důležité, aby si krásné šev je správnou volbou číslo (velikost) jehlami. Jehla číslo se volí podle šitého materiálu. Zde je stručný postup pro výběr velikosti a typu jehly pro hlavní typy tkání:

Plicní tkáně (materiál na košile, halenky): 60-70 jehly, jehly typ H, HM 
Průměrné tkáně (materiál na kostýmy): velikost 80-90 jehly, jehly typ H, HJ 
Těžké textilie (materiál pro bundu): 100 do 110 jehly, jehly typ H, HJ 
Denim snadné: jehla velikosti 70-90, typ jehly H, HJ 
Denim střední: 100 do 110 jehly, jehly typu HJ 
Hustě tkané materiály jsou lehké (mikrofázovou, hedvábí, taft): 60-80 jehly velikosti, druhu jehly HM 
Hustě tkané materiály, průměr (kepr, plátno): 100 do 110 jehly velikosti, druhu jehly HJ
Tenké pletené: jehly velikosti 60, typ jehly H, HS 
Průměrná dresu: velikost 70-80 jehly, jehla typu H-SUK 
Hrubé dresu: velikost 80-90 jehly, jehla typu H-SUK 
Tenké vysoce pružné pleteniny nebo tkaniny s Lycra: velikost 65-70 jehly, jehly typ HS 
Průměrné vysoké pružné pleteniny nebo tkaniny s Lycra: velikost 80-90 jehly, jehly typ HS





















Žádné komentáře:

Okomentovat